1/12/2012
Un equip d’arqueòlegs del Centre d’Arqueologia Subaquàtica (CASC) ha descobert al Cap de Creus les restes de la primera nau iber que es coneix a la Península Ibèrica. El vaixell, que va ser trobat i espoliat el 1967 per submarinistes belgues, ja va ser sotmès en aquella època a un estudi arqueològic que no li va donar gaire importància i que va determinar que era una embarcació romana. 
El vaixell descansa a 24 metres de profunditat a la zona del Cap de Vol i  va quedar colgat sota una capa de sorra de 60 centímetres gràcies a la qual s’ha conservat en bon estat. Durant aquesta campanya la primera conclusió que han extret els investigadors és que data del segle I aC i que es va enfonsar entre l’any 25 i l’1 aC. s'ha evidenciat que es tracta d’una nau construïda amb tècniques navals ibers. 
Sembla que la nau es dedicava al transport de vi des de la vila romana de Baetulo –l’actual Badalona– fins a Marsella, possiblement per subministrar-lo a la milícia romana. 
Tot i que és evident que els poblats ibers eren mariners, fins ara no hi havia cap evidència arqueològica que ho demostrés. Aquesta troballa és la primera nau identificada en tota la península que permet conèixer les tècniques constructives i de navegació dels pobladors de la costa catalana abans de l’arribada dels romans.