21/12/2012
La UE compta amb 121 denominacions d'origen d'olis d'oliva
Els països membres de la Unió Europea que produeixen olis d'oliva (Espanya, Itàlia, Grècia, Portugal, França, i Eslovènia) han apostat decididament pel foment de les Denominacions d'Origen per a la comercialització dels seus olis d'oliva. Una fórmula que permet destacar la vinculació del producte amb el territori i, de pas, posar en valor el bon fer d'agricultors i almazaras. Per això, en els últims cinc anys 23 zones productores han aconseguit aquest reconeixement, de les quals 13 són espanyoles. En total, els països europeus compten amb 121 Denominacions d'Origen d'olis d'oliva.
Redacció Interempresas
foto
La Interprofessional de l'Oli d'Oliva Español entén que aquesta magnífica dada dóna una idea precisa de l'aposta que el sector ha realitzat per la qualitat dels nostres olis. A més de les 23 Denominacions espanyoles inscrites per Brussel·les, altres 6 es troben en tràmits de sol·licitud del registre comunitari. Andalusia és la Comunitat Autònoma amb més Denominacions d'Origen (12), seguida de Catalunya (5), Castella-la Manxa (4), Extremadura (2), Aragó (2), la Comunitat Valenciana (1), La Rioja (1), Balears (1) i Navarra (1).
Aquesta diversitat oleícola a Espanya –màxim productor mundial d'olis d'oliva–, dota a la gastronomia d'un tremend potencial; cada Denominació d'Origen va lligada a varietats autòctones d'oliva que expressen en els seus olis les peculiaritats dels seus climes, sòls i pràctiques agronómicas de cada zona geogràfica de producció.
*Aquestes Denominacions d'Origen estan en tràmit d'aprovació per la Comissió Europea.