3/12/2012

L’Ajuntament ha creat una comissió per organitzar els actes que es realitzaran amb motiu del centenari de la seva construcció
Enguany es compliran 100 anys de la construcció del Celler Cooperatiu de l’Espluga de Francolí, obra de Pere Domènech i Roura segons projecte de Lluís Domènech i Montaner. Durant tot el 2013 es commemorarà aquest aniversari amb la celebració de diversos actes com una exposició al Museu de la Vida Rural, unes jornades sobre la fabricació d’alcohol, a l’octubre, diverses conferències i també actes en el marc de la Fira de l’Espluga. 
Segons ha avançat l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, és molt probable que el 2013 la Generalitat declari l’edifici com a «Bé d’Interès Cultural».
El Celler Cooperatiu de l’Espluga de Francolí és un dels edificis insígnia dels cellers modernistes de Catalunya. Àngel Guimerà li dedica el sobrenom de «La catedral del Vi», nom fet servir, després, per molts altres cellers de Catalunya. Fou projectat per Lluís Domènech i Montaner i el dugué a terme l’any 1913 el seu fill, també arquitecte, Pere Domènech i Roure. L’espluguí Josep Maria Rendé i Ventosa, (1877-1925), «l’apòstol del cooperativisme a Catalunya», fou el precursor.
Al celler de l’Espluga també hi va treballar, posteriorment, Cèsar Martinell. El primer celler cooperatiu modernista de Catalunya i de tot l’Estat es va aixecar l’any 1913.  
Actualment acull el Museu del Vi, estructurat en tres nivells de I’edifici. En un primer nivell soterrat, tot habilitant els antics cups, s’exposa la història, el cultiu i I’elaboració del vi. Un segon nivell, entre les tines, és destinat a explicar l’elaboració moderna del vi. En un tercer nivell, per damunt les majestuoses tines, s’exposa I’edifici com a obra modernista.