5/1/2013
Croàcia : nou país membre de l'unió europea i vell país vitícola
El juliol de 2013, la República de Croàcia es convertirà en l'Estat membre de vuit de la Unió Europea, onze anys després de la seva demanda. Durant l'últim VINITECH, el descobriment d'aquesta antiga vinya (-400 aC) va ser possible gràcies a Florència Varanne (Gault Milau) i Olivier Medros (Promosalons). La vinya es compon de 130 varietats croates, majoritàriament indígenes, que es distribueixen en més de 34.000 hectàrees. Si quatre regions vinícoles estan sorgint a Croàcia (Dalmàcia, Eslavònia, i el centre de Istre), en forma esquemàtica hi ha dos climes: la vora dels Alps del Nord, adequat per el raïm blanc i el clima mediterrani al sud, que permetent vins negres amb cos.
La seva estructura es caracteritza per un gran nombre de rxplotacions molt petites (85% de les finques tenen menys d'una hectàrea de la vinya). No hi ha un sistema cooperatiu, cal assenyalar que tres empreses representen 54% de la indústria del vi croat.
Els vins croats són desconeguts a França, cosa que no és el cas en els països veïns de Croàcia (Bòsnia, Sèrbia, Eslovènia ...). Els primers consumidors de vins croats es troben entre els 12 milions de turistes que visiten cada any a Croàcia.