9/1/2013
Un vaixell de càrrega a una drassana del Port de Cartagena
Unió de Pagesos demana tant a l’administració catalana com a l’estatal que vetllin perquè es compleixin totes les garanties en les importacions de vi procedent de països tercers, i que es controli amb el màxim rigor l’origen d’aquest tipus d’importacions, així com el transport i la destinació.
El sindicat recorda que en un any de baixa collita de raïm com el passat, importacions massives de vi com és el cas recent d’un vaixell procedent de Sudamèrica que va descarregar fa uns dies 17 milions de litres al port de Cartagena responen a les necessitats de determinades empreses davant la manca o la insuficiència d’aquest producte. Tot i que aquest tipus d’importacions són legítimes, les administracions haurien de comprovar que es compleixen els requisits necessaris de transport i de destinació d’aquest vi.
 Per a Unió de Pagesos també és imprescindible que l’administració comprovi el compliment de les garanties sanitàries segons les quals determinats vaixells no poden transportar productes alimentaris, condicions que han de confirmar les autoritats portuàries i el Govern estatal. A més, també s’han de contemplar les garanties de la qualitat i de la traçabilitat del producte.
El sindicat considera indispensable que es portin a terme tots aquests controls per als productes provinents de països tercers per evitar, entre altres qüestions, que aquest vi pugui ser reexportat com a europeu a altres països després d’haver-se beneficiat els importadors de les ajudes públiques de promoció.