16/1/2013
Homogeneïtzar el mesurament en l'assaig de la força d'extracció del tap de suro
La investigació, promoguda per Cork, es fonamentarà en la millora i manteniment dels estàndards de qualitat d'aquest tancament.

La iniciativa Cork, agrupació de patronals i institucions del sector surer espanyol, promou l'assaig de força d'extracció (força necessària per extreure un tap d'una ampolla) liderat i presentat per l'Icsuro, una de les seves institucions adherides. Tot i que el conjunt de l'assaig està normalitzat, el seu mesurament, part essencial de l'anàlisi de la força d'extracció, és diferent en funció del país on es realitza.
La creixent globalització del mercat del vi fa més necessari que mai consensuar un mateix mètode de mesurament per a tots els mercats. En aquest context, l'Icsuro està desenvolupant el primer exercici comparatiu a nivell internacional de l'assaig de força d'extracció per a vins tranquils.
Actualment, els països participants en l'assaig són França, Portugal, Xile i Espanya, i els organismes que participen del projecte abasten tant a cellers, com a empreses sureres, laboratoris i centres d'investigació públics i privats.
La indústria del surocompta amb innovadors processos per aconseguir que el seu producte arribi al consumidor en condicions excel·lents. En aquest sentit, el paràmetre de la força d'extracció és crític, i per al seu control s'han de tenir en compte diversos factors contemplats en el protocol internacional desenvolupat per l'Icsuro.
El portaveu de la iniciativa, Manel Pretel, explica “El transport de les ampolles, els canvis de temperatura, el moviment en general, fa que les condicions del vi i del tap variïn. El tap viatja de la fàbrica al celler, i del celler, ja tapat, a tothom. Per això, el canvi de condicions ambientals pot afectar al tractament superficial del tap, que és el que li dóna la força d'extracció adequada”. L'objectiu d'aquest assaig col·lectiu pretén estandarditzar els paràmetres de mesura d'extracció i proporcionar així una eina a tots els laboratoris participants per assegurar la qualitat hegemònica dels resultats obtinguts.
Els exercicis internacionals de comparació són fonamentals per mantenir i demostrar la competència tècnica dels laboratoris. Segons Manel Pretel, la necessitat de confiança constant en l'acompliment dels laboratoris no només és essencial per al laboratori i els seus clients sinó també per les altres parts interessades, com les autoritats reguladores o d'acreditació de laboratoris.
Els productes acabats estan subjectes a un exhaustiu test de laboratori que abasta les següents àrees: anàlisi visual, el control del grau d'humitat, les dimensions (espessor i diàmetre), el control d'oxidant residual, l'anàlisi d'anisoles extraïbles (TCA), l'anàlisi microbiològica, la capil·laritat, l'anàlisi d'estanqueïtat, l'elasticitat/recuperació dimensional, la força d'extracció dels taps de suro, i l'anàlisi sensorial.
En aquest sentit, el sector surer s'ha acte-imposat un sistema de bones pràctiques taperas: el Systecode, que garanteix que tot el procés de fabricació d'un tap de suro s'ajusti a unes regles imposades per tècnics i experts independents que van a confirmar les condicions òptimes de fabricació del producte. La certificació Systecode s'atorga mitjançant auditorias anuals per part d'un organisme extern, que certifica la qualitat del producte així com la qualitat en el procés.