17/1/2013
Entra en vigor el Reglament 432/2012 sobre declaracions autoritzades de propietats saludables dels aliments
El passat 14 de desembre va entrar el vigor el Reglament Europeu 432/2012 de 16 de maig pel qual s'estableix una llista de declaracions autoritzades de propietats saludables dels aliments diferents de les relatives a la reducció del risc de malaltia i al desenvolupament i la salut dels nens. Una veritable fita que, segons assenyala Interprofessional de l'Oli d'Oliva Español, tracta de donar resposta a una pregunta que amb freqüència es plantegen els consumidors: Què hi ha de debò quan es publicitan suposades virtuts saludables dels aliments?
foto
Des del 14 de desembre, tan sols es podran publicitar aquestes virtuts i indicar-les en l'etiquetatge si apareixen en el llistat d'al·legacions que recull aquest Reglament. 
La Comissió Europea ha optat per no recollir en el Reglament aliments concrets (excepte en casos molt concrets) per centrar-se tan sols en els compostos actius presents en ells. Així trobem vitamines, minerals, àcids grassos, etc.
No ha estat diferent en el cas dels olis d'oliva. El Reglament reconeix fins a tres al·legacions que es podran utilitzar en la comunicació comercial del producte, en atenció a les virtuts saludables de tres elements presents en la seva composició:
1. La substitució de greixos saturats per greixos insaturats en la dieta contribueix a mantenir nivells de normals de colesterol sanguini. L'àcid oleic és un greix insaturat. Però per entendre realment quins efectes concrets té l'àcid oleic hem recorregut a un expert investigador en la matèria, José López Miranda. “Avui dia hi ha un fet que és irrebatible i és que l'ésser humà ha de consumir la mínima quantitat de greixos saturats possibles (presents fonamentalment en els aliments d'origen animal), la mínima. Si interpretem bé aquesta al·legació, la qual cosa ens està dient és: substitueixin vostès els greixos saturats per altres greixos insaturats. Ho hem de fer a força de substitució amb olis rics en àcid oleic. L'àcid oleic és un component fonamental dels olis d'oliva (entre el 55% el 83% de la seva composició d'àcids grassos).
2. Els polifenoles de l'oli d'oliva contribueixen a la protecció dels lípids de la sang enfront del dany oxidatiu. “El que ve a dir aquesta al·legació és que l'oli d'oliva té uns components minoritaris, fonamentalment compostos fenòlics, que protegeixen a la partícula LDL de l'oxidació. No s'induiria el dipòsit d'aquesta partícula de colesterol en les nostres artèries que és el que fa que es produeixi l'arteriosclerosis, el substrat sobre el qual es desenvolupen totes les malalties cardiovasculars”. El Reglament aclareix que els efectes beneficis s'aconsegueixen a partir d'una dosi diària de 20 grams d'oli d'oliva verge. 
3. La vitamina I contribueix a la protecció de les cèl·lules enfront del dany oxidatiu. “Avui dia sabem que un altre dels compostos naturals que és extraordinàriament ric en vitamina I és l'oli d'oliva i per tant també protegeix del dany oxidatiu, no només de les partícules LDL (colesterol “dolent”) sinó també de la pròpia cèl·lula protegint la deterioració de l'endoteli, tot el que és la paret vascular. 
Fa gairebé 60 anys que els científics van encunyar el terme Dieta Mediterrània, una forma de menjar saludable sempre lligada als olis d'oliva. Al llarg d'aquestes sis dècades equips d'investigadors de tot el món han anat desentranyant els efectes concrets sobre la salut i els mecanismes que els fan possibles. “El model d'alimentació mediterrània, ric en oli d'oliva, primer, millora el perfil lipoproteic; segon, redueix les xifres de tensió arterial; tercer, redueix el fenomen d'inflamació vascular; quart, millora la disfunció de les nostres artèries, del nostre endoteli; cinquè, redueix l'oxidació; sisè, millora paràmetres d'oxidació en general; millora el risc de desenvolupar diabetis i síndrome metabòlica, millora la malaltia metabòlica. És a dir, té un ampli ventall d'efectes saludables, que ens fan que els metges hàgim d'optar per ell, com un dels models més saludables que existeixen”, afirma José López Miranda.