21/1/2013
Les sequeres que sofreix l'estat espanyol són cada vegada més intenses i llargues, segons revela una investigació de el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). El treball, que ha estat publicat en la revista Hydrology and Earth System Sciences, ha analitzat l'evolució dels dèficits hídrics en la Península Ibèrica entre 1945 i 2005.
foto
De les 187 conques de drenatge peninsulars estudiades, les sequeres més intenses i de major durada (catalogades per sobre dels cinc anys), es concentren en el centre i sud peninsular: Tajo, Xúquer, Guadiana i Guadalquivir. En aquesta zona, la seva durada màxima s'ha incrementat des dels 15 mesos de dèficit hídric continuat (en les primeres dècades de l'estudi) fins als més de 60 mesos de durada registrats durant el gran episodi sec de la dècada dels anys 90.
Per la seva banda, les conques del Duero i del Segura, són les úniques que han experimentat un lleuger descens en la intensitat i durada de les sequeres que sofreixen.
L'investigador de l'Institut Pirinenc del CSIC Sergio Vicente, que ha dirigit l'estudi, considera que “la cada vegada més recurrent successió d'episodis de sequera en la Península Ibèrica pot resultar en una major vulnerabilitat de la societat davant aquest risc natural”.