17/2/2013
EI celler, situat a Vilobí del Penedès, destaca pels seus productes innovadors. Treballa amb agricultura ecològica i biodinàmica i exporta un 60% de la producció 
Loxarel ja té a punt el seu primer xareno fermentat en àmfora, que es començarà a comercialitzar en les properes setmanes. En aquest cas, a Mitjans -enòleg del celler- se li va encendre la bombeta durant un viatge a Itàlia, després de provar un vi d'àmfora. "Em va impressionar; és un envàs noble, que transpira, la qual cosa va molt bé per a l'envelliment del vi i, a més, manté el líquid a una temperatura molt fresca". De moment, han elaborat 2.800 ampolles d'aquest xarel·lo, que ha fermentat en les tres àmfores fetes a mà. 
EI celler treballa la vinya amb agricultura ecològica i biodinàmica des de fa anys, amb l'objectiu de respectar al màxim l'entorn i també les qualitats naturals del vi durant l'elaboració. EI sistema de poda en verd de la vinya que fan servir -qràcies al fet que no utilitzen herbicides ni insecticides- n'és una mostra. Cada any un ramat d'ovelles ve a la finca i, quan el raïm encara no té glucosa, es menja els pàmpols, la qual cosa afavoreix la insolació del fruit. Mitjans és cada cop més partidari d'aquesta filosofia de treball i l'any passat va fer realitat la il·lusió de comercialitzar un vi natural, sense sulfits afegits. Denominat A Pèl, en aquella ocasió es va fer amb Pinot Noir i chardonnay, però ara Loxarel l'ha elaborat amb xarel·lo i està a punt de sortir al mercat. L'esperit atrevit de Mitjans es reflecteix, doncs, en els seus projectes i un dels més sorprenents és el seu xarel·lo vermell, que es va batejar amb el nom LXV i va sortir al mercat el 2011. És un blanc vermell molt peculiar, tant per la varietat utilitzada -poc comuna- com pel seu color rosat pàlid, i va ser tan innovador que inicialment es va haver d'embotellar com a vi de taula perquè s'escapava d'allò que preveu la DO Penedès, que ara ja l'ha reconegut .
Sortir de la DO Cava, després de 25 anys 
Loxarel va sortir el 2012 de la DO Cava, 25 anys després d'haver-se incorporat al Consell Regulador del Cava, per etiquetar els seus escumosos com a Mètode Tradicional Penedès. La decisió del celler -que aposta per la identificació dels seus productes amb el territori- va coincidir amb la comercialització del seu últim escumós, que té més de 109 mesos de criança i va sortir al mercat amb les pròpies mares, sense degollar. La DO Cava no el va voler etiquetar, però va obtenir 95 punts a la prestigiosa llista Parker