17/2/2013
Albert Gurri. 
Per realitzar una programació del reg eficient és necessari utilitzar indicadors que ens donin informació sobre l’estat hídric de les plantes. L’indicador comunment més utilitzat a nivell experimental és el potencial hídric de la fulla. Aquest paràmetre ens indica el grau de “set” que té una planta. Però precisa realitzar medicions individuals a les fulles de les plantes d’un cultiu. Ja que coneixem el valor del potencial hídric mesurat a la fulla i també quin hauria de ser el seu valor òptim, podrem programar el reg. Experimentalment això és possible. 
Però portar-ho a la realitat d’un cultiu és un altre qüestió, doncs per això és necessari disposar d’un equip de mesura (càmera de pressió), realitzar mesures setmanalment i programar en funció del resultat. A més a més, la diversitat de sòls existents en una vinya (més o menys profunds), comporta diferents capacitats de retenció d’aigua disponible per a ser absorbida per les arrels dels ceps.
Aquesta situació es tradueix en zones de diferent variabilitat en quant a les seves necessitats de reg.
Existeix alguna metodologia que fes possible estimar les necessitats d’aigua en grans extensions sense tenir que fer tantes mesuraments en el cultiu? Doncs sí existeix, i es basa en la teledetecció. 
Les plantes transpiren. Quan una planta entra en dèficit hídric (és a dir, perd més aigua de la que entra), els estomes es van tancant, el que fa disminuir la seva transpiració. A conseqüència d’això la temperatura de la planta augmenta i genera una imatge tèrmica de calor en proporció al seu dèficit hídric.
La diferència de temperatura entre l’existent a nivell de la fulla i de l’aire pot arribar fins als 8ºC en plantes molt estressades. Aquest és el principi en el que es basa la teledetecció, i per al mesurament de la temperatura de la fulla en grans extensions de vinyes és necessària la utilització de càmeres tèrmiques d’alta resolució instal·lades en avionetes (tripulades o no). 
Recentment, a l’IRTA, s’ha partit de la tecnologia desenvolupada a l’IAS-CSIC de Cordoba i, conjuntament, ambdós instituts han desenvolupat el sistema per avionetes tripulades, permetent treballar a una alçada de vol de 150m d’altitud i obtenint una bona resolució d’imatges. 
En base a les relacions obtingudes, per primer cop es va programar el reg d’una vinya de 15 hectàrees en base a imatges tèrmiques d’alta resolució i es va demostrar la possibilitat de regar individualment cada sector de reg en funció del seu estat hídric. Així, les quantitats d’aigua aportades en els diferents sectors van variar significativament, ja que les necessitats hídriques van ser diferents. 
Quan mesurar i quant pot costar?
Les experiències realitzades per l’IRTA i l’IAS-CSIC mostren que la millor hora del dia per a detectar l’estat hídric de les plantes mitjançant imatges tèrmiques és al voltant de les 14:00h (12:00 hora solar).
A més a més, es va estudiar la freqüència d’adquisició d’imatges tèrmiques necessària per programar el reg, realitzant vols un cop a la setmana o cada 15 dies. Els resultats van mostrar que la collita i la qualitat del vi no es veia afectada quan es va programar el reg a partir de les imatges obtingudes cada 15 dies. Solament si s’adoptava una estratègia de reg deficitari sever s’aconsellaria prendre imatges setmanalment. 
En quant al moment òptim per a començar a realitzar vols, sembla ser que, a la vinya, l’inici dels vols seria a partir del 15 de juny. En quant al cost dels vols és variable en funció, per exemple, d’un major o menor apropament a un aeròdrom, de la superfície total a sobrevolar, etc. Però el cost podria oscil·lar entre els 15 i els 45 euros/ha i vol. Quantitat econòmica que es compensa amb escreix pel gran estalvi d’aigua que aquest sistema permet.