3/2/2013
El president dels sommeliers de Mònaco valora positivament la bona relació qualitat preu dels vins prioratins i afirma que "els preus s’han tornat incoherents a Bordeus i a moltes regions franceses"
Aquest més de gener, una vintena de sommeliers i xefs de reconeguts i exclusius restaurants i hotels de Mònaco, integrants de l'Association des Sommeliers de Mònaco, encapçalats pel seu president, Patrice Frank, han fet una visita a terres catalanes que va tenir tres parts: una primera estada a Barcelona, una visita a la DO Montsant i la part final a la DOQ Priorat.
A la etapa dedicada a la DO Montsant, a més de visitar diversos cellers de la DO, van participar en un tast de vins a les instal·lacions del Parc Tecnològic del Vi de Falset, VITEC, on els cellers Mas d’en Canonge, Baronia del Montsant, Comunica, Orto Vins i Alfredo Arribas van anar presentant els seus vins, amb acurades referències a les varietats, sòls, elaboracions i criances.
A la part que van dedicar als vins i cellers de la DOQ Priorat, la comitiva va realitzar un tast a l’allotjament rural Cal Compte, a Torroja, població on hi ha la seu del Consell Regulador d’aquesta denominació d’origen. En el decurs d'aquesta activitat, el responsable de comunicació de la DOQ Priorat, Jordi Suárez, va fer una entrevista al president dels sommeliers de Mònaco, Patrice Frank (Angoulême, 1967), que és sommelier en cap de l’Hotel de París de Montecarlo.

Havia estat mai abans al Priorat? Quina ha estat la seva impressió?
- És, efectivament, la primera vegada que visito el Priorat. Aquest viatge em semblava necessari en constatar els progressos realitzats pels viticultors. Hem tingut una estada excel·lent, amb una acollida fora del comú.
Quina opinió té dels paisatges i territori que ha pogut conèixer?
- Sempre hem estat ben acollits i hem descobert una regió de paisatges extraordinaris i d’homes apassionats per la seva terra i els seus vins. És una regió arrelada a les relacions humanes, que la impregnen de sentit.
Quina opinió té dels vins que ha pogut tastar a la DOQ Priorat?
- Hem degustat vins de gran qualitat, amb bona relació entre les fruites i els tanins. Hem estat impressionats per les temperatures de servei dels vins, sempre controlades, per la qualitat de les copes i les condicions dels vins. La gran força dels vins del Priorat rau, en la meva opinió, en la bona relació qualitat preu a què els podem adquirir. Els preus s’han tornat incoherents a Bordeus i a moltes regions franceses i això fa que hàgim de vetllar pels nostres clients i mirem allò que passa fora, a la resta del món. Els vins del Priorat entren perfectament en aquest esquema.
Com descriuria els vins de la DOQ Priorat?
- Els vins que hem degustat són de gran qualitat. En nas són sovint marcats per les fruites vermelles i negres. A vegades s’hi troben notes d’espècies (coriandre i pebre negre). En boca són sovint harmoniosos, però a vegades crec que una mica marcats per la fusta. És molt important per aquests vins dominar les temperatures quan se serveixen per no deixar que l’alcohol s’imposi. Penso que són vins que es bonificaran molt bé en cinc o sis anys.
Quin tipus de públic és el destinatari dels vins Priorat a Mònaco?
- Els vins d’aquesta regió, penso que tenen una bona carta a jugar a les nostres taules. En efecte, nosaltres som tots, amb la nostra passió, comerciants i treballem per fer el nostre negoci. Els vins del Priorat entren bé en aquesta dinàmica. Ara ens toca a nosaltres fer arribar el missatge als nostres clients als quals agrada descobrir nous productes.
Com considera als Priorat en el marc de l’oferta internacional de vins?
- Els vins de Priorat, almenys els que nosaltres hem tastat, se situen al capdamunt del nivell dels vins internacionals. Estem en els grans “terroirs” ben treballats per homes i dones apassionats. Penso que hi ha un bonic futur per als vins d’aquesta regió i jo hi tornaré, amb molt de gust, per beure’ls d’aquí a un temps