4/2/2013
Un celler ofereix els primers vins andalusos de criança submarina, envellits a 12 metres de profunditat
Els vins trobats en vaixells enfonsats han demostrat que el mar és un excel·lent medi per envellir els vins, una tècnica que un celler de Jerez ha utilitzat per obtenir el primer vi andalús de criança submarina i el primer del món envellit a l'interior d'àmfores d'estil fenici. Bodegas Luis Pérez ha presentat davant 20 sommeliers de prestigi aquest vi submarí que s'ha criat en aigües andaluses, a una profunditat de dotze metres, una tècnica que ja s'experimenta en altres punts d'Espanya, segons explica en una nota de premsa del celler. El que converteix en "únic al món" aquest vi, que es diu Garum Submarino, és el fet que ha estat criat, a més de sota el mar, en àmfores que recreen els materials i la forma de les que s'utilitzaven en temps dels fenicis per a la conservació i el transport del vi i de l'oli al llarg de la Mediterrània.
Encara que el seu experiment ha tingut un treball de laboratori i de recerca, es basa en les evidències que han deixat els vins trobats en els vaixells enfonsats o al llit submarí, que han demostrat que les condicions físiques que es donen sota les aigües dels mars -la seva salinitat, temperatura i pressió- creen "un ambient idoni per a l'envelliment dels vins".
Luis Pérez, enòleg, investigador, professor d'Enginyeria Química i catedràtic de Tecnologia d'Aliments per la Universitat de Cadis, ha invertit dos anys de treball en aquest projecte, que ha desenvolupat en aigües de l'Oceà Atlàntic, a Conil de la Frontera, a una profunditat de dotze metres i amb una temperatura natural mitjana de 14 graus.