6/2/2013
El Bar à Vins de l'antiga fàbrica Moritz ha engegat la sèrie 'Rendez-vous', que acosta personatges destacats del món del vi a professionals i aficionats
Els enòlegs Sara Pérez i René Barbier són dos dels personatges més cobejats de l'actual àmbit vinícola català. Sara Pérez i René Barbier, que són parella, continuen el camí de la qualitat i del respecte al territori, amb un projecte vinícola en comú: Partida de Bellvisos al Priorat i Venus La Universal al Montsant.  Ells han estat els primers convidats d'excepció de la sèrie 'Rendez-vous', organitzada pel Bar à Vins de la Fàbrica Moritz. En la sessió, informal i propera, van deixar tastar una selecció magnífica dels seus vins i en van explicar algunes interioritats.
El Bar à Vins és un espai petit a la Ronda Sant Antoni de Barcelona. Les sessions són gratuïtes. Tenen la voluntat de trencar la formalitat dels tasts clàssics. Les sessions es fan els dilluns, de les 17.00 a les 21.00. En aquest espai de temps, els interessats en conèixer els personatges convidats hi passen una estona, tasten els vins que es proposen i hi poden parlar a distància curta amb els protagonistes.
La primera sessió d'aquesta sèrie va superar les expectatives a tots nivells: una gran quantitat de professionals i aficionats van passar pel bar; les dues primeres hores de sessió fins i tot hi va haver gent que es va quedar a fora i la majoria estaven drets. Tot i així, la cordialitat dels convidats es va imposar en un ambient distès i amable. 
Per entrar en matèria, René Barbier va oferir el seu Dido blanc 2011. L'enòleg va explicar amb molta gràcia que era un apassionat dels blancs i que hi havia molta feina per fer en el món dels vins blancs, que d'aquesta manera, a més, podia torejar la influència i forta personalitat tan del seu pare com de la seva dona. 'Amb el blanc he fet el meu camí, cercant complexitat i guarda.' Dido és fet de macabeu (60%) i garnatxa (40%). És fet amb llevats autòctons, i treballat amb les pells, per ajudar a arrencar la fementació. Una part del vi és elaborat en àmfores i una altra part en bótes de fusta.
Després, Barbier va continuar de mestre de cerimònies, amb la presentació d'un vi que encara no és al mercat, Partida pedrer 2011. Un vi fet de garnatxa, d'una vinya que ell i Sara Pérez van plantar el 2002. Un vi que no conté sulfurós, i un 30% del raïm no es va aixafar. Un 50% és envellit en àmfores i l'altre en cubes de 200 litres. 
Sara Pérez va prendre el relleu per presentar Els escurçons 2009, que ella fa al celler de la família, Mas Martinet. 
Avui fem vins amb la voluntat de fer un homenatge a les tres etapes que ha viscut el Priorat: l'època pre-fil·lòxèrica, on les vinyes es conreaven a la part alta de nou pobles de la comarca, amb una gran varietat de varietats (garnatxa, garnatxa peluda, picapoll…), vinyes encarades al sud i sud-oest, i que la fil·loxera va matar. En una segona època, després de la fil·loxera, el pagès va plantar carinyena en zones menys elevades i es va agrupar en cooperatives. La tercera etapa, és la que van iniciar els nostres pares, de reinterpretació dels vins negres, negant la carinyena, plantant noves varietats foranes…'
Sara Pérez va explicar que Els escurçons és un vi d'homenatge a l'etapa pre-fil·loxèrica, amb vinyes platades el 1999 a les zones altres, amb les varietats garnatxa i garnatxa peluda. 'Això també és Priorat, però és diferent. La licorella s'hi troba a la boca. I té un gran potencial d'evolució. Perquè nosaltres avui posem el punt de mira en l'evolució: en els deu primers anys de vida d'un vi, l'anyada i el procés d'elaboració es fan molt evidents. Però a partir dels dotze anys, el procés i l'anyada (i si la barrica era nova o vella, etc) comencen a tremolar i el que pren protagonisme és el terrer. El terrer i els aromes terciaris és tot un altre món per descobrir.' I a fe que el va fer descobrir, o intuïr, perquè tot seguit Sara Pérez va obsequiar els assistents amb el tast d'un Clos Martinet del 2004.