17/3/2013

El passat divendres 15 de març de 2013, més d'un centenar d'enòlegs s'han reunit al Congrés de l'Associació Catalana d'Enòlegs a repassar els aspectes més importants de la viticultura que incideixen en la qualitat del raïm per a elaborar vins de tipologies diferents. La jornada tècnica va arrencar amb la definició de qualitat, entenent aquesta qualitat des de la vessant analítica, sensorial i/o satisfacció del consumidor.
Es van exposar aspectes que incideixen en la relació vigor-producció, clau per a comprendre els factors: sòls, nutrició, reg i petjada hídrica. En l'àmbit mediambiental, també es va conèixer un exemple de càlcul de la petjada del carboni. Un repàs històric de la normativa de fitosanitaris va donara a entendre el plantejament actual dels tractaments estratègics enfront a plagues per a les viticultures convencional o ecològica. Un exemple de verema mecànica va il·lustrar l'avanç en la precisió i la selecció de la collita. Després de la visió del conreu vitícola, una exposició de l'evolució varietal al món, des del sector planterista complementada amb un tast, va fer apreciar les tendències actuals del mercat en varietats i clons. La jornada va finalitzar amb una taula rodona.

A continuació, en l'inici de La Nit de l'Enologia, es van lliurar els guradons. En la categoria de Millor Trajectòria Professional el guardó es va lliurar a l'enòleg Àngel Camí que té múltiples projectes enològics en diferents denominacions d'origen catalanes i, se'l coneix més enllà del Penedès.
Els guardons al reconeixement de més de 25 anys en la professió d'enòleg va estar per Josep Lluís Gramona Batlle i, pòstum per a Josep “Pitu” Cols Torrents. A Agustí Vilarroya Serafini se li va lliurar un guardó al mèrit vitícola, per dedicar la seva vida professional a la viticultura del nostre país, tant en l'ajut als viticultors com en la transmissió de coneixements en l'ensenyament. A la Guia de Vins de Catalunya se li va lliurar un guardó per la seva tasca i difusió en l'entorn del vi català.