1/5/2013
AVÍS  IMPORTANT
Autor:  Malvasia
Ens arriben notícies que les autoritats sanitàries xineses estan retenint en diverses duanes d’entrada de mercaderies al país, partides de vins, destil·lats i olis provinents de diversos països del món, amb l’argument de que s’ha detectat la presència de “ftalats” en algunes importacions, i demanen que els consignataris aportin els certificats d’anàlisi corresponents per tal d’autoritzar l’entrada al país. Sembla que diversos productors francesos s’estan veient afectats, així com argentins i xilens. De moment no es coneix cap cas de productors de l’estat espanyol afectats per aquesta mesura, però no es descarta que en les properes setmanes se’n doni algun.
Les autoritats xineses han imposat uns límits al contingut en ftalats en productes importats destinats a l’alimentació, però resulta que ni l’OIV (Oficina Internacional de la Vinya i el Vi) ni el GMCV (Grup Mundial de Comerç de Vi) tenen a punt cap analítica oficial per a determinar aquests compostos d’acord als requeriments xinesos, i no es preveu que la tinguin a punt fins al proper mes de juny.
Els Ftalats són compostos usats habitualment com a plastificants en molts compostos incloent-hi pol·límers i plàstics, fent-los més flexibles. Químicament es tracta d’un èster de l’àcid 1,2-bencenodicarboxíli (o àcid ftalic), que quan s’afegeix a un plàstic com el clorur de polivinil (PVC) el transforma de dur a flexible. Molts materials, recobriments i lubricants poden ser fonts de contaminació per ftalats. Els contenidors o elements de PVC i els seus derivats poden contenir importants quantitats de ftalats, així com els recobriments epoxi que s’utilitza en cellers i les mànegues per on circulen els vins, que a més es veu incrementat el risc amb la presència de alcohol en la seva composició.
De moment sembla que tots els cellers que hagin d’exportar cap aquell país és convenient que s’assabentin de com està la situació a través d’algun laboratori oficial (a casa nostra probablement a través de l’Incavi), i segons la Federación Española del Vino (FEV) per evitar problemes amb les duanes xineses s’hauria d’aportar junt amb la documentació que acompanya la mercaderia els certificats de continguts dels següents fatlats:
Di-n-butil ftalat (DBP) amb un límit màxim legal de 0,3 mg/Kg.
Butil benzil ftalat (BBP) amb un límit legal de 30,0 mg/Kg.
Di(2-etilhexil) (DEHP) ftalat amb un límit legal de 1,5 mg/Kg.
Diisonil ftalat (DINP) amb un límit legal de 9,0 mg/Kg.
Diisodecenil ftalat (DIDP) amb un límit legal de 9,0 mg/Kg.