17/4/2013
Catalunya organitza la primera Setmana Bio mentre s' incrementa un 20% els operadors dedicats a l’elaboració, importació i comercialització de productes ecològics
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i del president del Consell Català de la Producció Ecològica (CCPAE), Daniel Valls, ha presidit la presentació dels resultats del Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics 2012, de les dades de producció ecològica a Catalunya 2012 i de la primera edició de la Setmana Bio. Pel que fa al Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics 2012, ha estat elaborat pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), a través de l’empresa TNS Demoscopia, i té com a objectiu “quantificar i qualificar el coneixement i els hàbits de consum d’aliments ecològics dels consumidors catalans”. L’aspecte més innovador de les dades respecte dels altres baròmetres (2008, 2009 i 2010) és, segons la Generalitat, que l’origen local del producte ecològic “és un factor cada vegada més valorat i demanat”. De fet, el 59% dels compradors habituals d’aliments ecològics si no troben un producte ecològic d’origen català, prefereixen comprar-lo d’origen català no ecològic abans que ecològic procedent d’un altre lloc. Aquest percentatge ha augmentat gairebé 10 punts respecte de l’any 2010. D’altra banda, també es valora positivament que disminueixi la dificultat de poder trobar els aliments ecològics en els llocs habituals de compra, ja que  segons ha dit el conseller “aquest fet indica que cada vegada n’hi ha més, i, per tant, els consumidors els poden comprar amb més facilitat”. Tot i així, el preu i la dificultat per trobar aquest tipus de producte continuen sent els principals obstacles per al seu consum.
El conseller també ha explicat que les expectatives de consum en el futur són d’estabilitat per a la majoria de consumidors (74,3%), tot i que un 18% dels consumidors manifesten la intenció d’augmentar-ne el consum. L’estudi, que s’ha realitzat per quarta vegada, s’ha dut a terme en dues fases. En primer lloc, s’han fet 1.200 entrevistes a població general resident a Catalunya. En una segona fase, s’han fet 400 entrevistes a compradors exclusius de la llar amb la finalitat de tenir prou mostra d’aquest públic objectiu (target) i extreure’n resultats concrets. Durant la presentació de les dades de producció ecològica a Catalunya corresponents a l’any 2012, s’ha explicat que ha incrementat un 20% el nombre d’operadors dedicats a l’elaboració, importació i comercialització de productes ecològics. Pel que fa a la superfície inscrita, es torna a la tendència dels anys 2007-2008. Així, la superfície inscrita és de 94.972 hectàrees (92.425 hectàrees l’any 2011) i els creixements més importants respecte de l’any passat s’han centrat en el cultiu de vinya, que arriba a les 5.615 hectàrees (un 5,6% més), i de cereals i lleguminoses per gra (un 4,1% més). Pel que fa a la ramaderia, destaca el creixement en les explotacions d’avicultura d’ous, amb un increment del 40% més. D’altra banda, les activitats industrials han crescut un 13% de mitjana. Destaca l’augment d’activitats de comercialització, manipulació i envasament de productes hortofrutícoles, la panificació i la pastisseria, i els olis. Finalment, el creixement de les facturacions de l’exercici de 2011 respecte de l’any anterior va ser gairebé del 27%, i el volum de facturació de les empreses ecològiques catalanes va arribar als 133 milions d’euros.
Durant l’acte, el conseller Pelegrí ha anunciat que del 26 d’abril al 4 de maig tindrà lloc la primera Setmana Bio, coincidint amb la fira BioCultura Barcelona. Aquesta iniciativa té com a objectiu agrupar diverses actuacions a fi de promoure i donar a conèixer la producció i l’alimentació ecològiques i difondre-les i promocionar-les sota un paraigua comú. Durant aquesta setmana, hi haurà xerrades divulgatives i tècniques, tastos de productes, activitats infantils, visites guiades a explotacions, menús especials a restaurants,...
Per a més informació, tant de les activitats programades com per participar en aquesta iniciativa, el Departament ha creat un apartat específic al seu web: www.gencat.cat/alimentacio/setmanabio.