3/5/2013
‘Entre Vinyes’ és un nou programa de TVE-Catalunya dedicat al coneixement i la cultura de vi a Catalunya, i la seva relació amb les activitats d’enoturisme que s’hi realitzen que es podria estrenar el mes de setembre. Es tracta d’una sèrie divulgativa de 13 capítols que, amb la col·laboració de l'Incavi i els respectius consells reguladors de les denominacions d’origen catalanes, té com a objectiu “oferir una mostra representativa dels productes vinícoles elaborats a les 12 do existents a Catalunya. Segons ha informat l'Incavi, cadascun dels capítols estarà dedicat de manera monogràfica a una do que aniran precedits d’un capítol especial que serà de presentació de la sèrie. En cadascun dels programes es vol promoure i fomentar la cultura del vi, el coneixement dels vins de qualitat elaborats a les diferents do de Catalunya i mostrar les activitats d’oci relacionades amb l’àmbit vinícola que cadascuna d’elles pot oferir al públic.
El programa ‘Entre Vinyes’ “vol apropar l’àmbit de la cultura del vi a un nombre majoritari d’espectadors, defugint d’un públic especialitzat o massa entès, amb l’objectiu d’atraure a un perfil d’espectador que també seria potencial consumidor d’aquest productes, però sense renunciar al rigor i la solvència en els seus continguts”. En successius capítols, ‘Entre Vinyes’ oferirà reportatges que permetran conèixer els trets que defineixen, tant des del punt de vista històric, climàtic, orogràfic, geogràfic o humà, les denominacions d’origen catalanes i les raons que expliquen per què es produeixen uns vins en una determinada zona. A més, el programa mostrarà alguns dels cellers més destacats de les respectives do, els productes que s’hi elaboren i de la mà dels seus responsables es divulgaran les seves característiques, les històries que hi ha al darrera, els processos d’elaboració, les innovacions tecnològiques o les respectives singularitats que els caracteritzen.
També s’oferirà un conjunt d’activitats que es poden realitzar en les do mentre es visita un celler (passejades a peu, amb bicicleta, a cavall, en carro, tastos a cegues, viatges en globus i helicòpter, tractaments de salut, pícnics entre vinyes, festes,...). Un conjunt de propostes d’oci i de lleure relacionades amb la cultura del vi on els seus participants seran els seus protagonistes, perquè seran ells els que explicaran quines són les seves impressions mentre les realitzen. El programa, que dirigeix Francesc M. López, comptarà amb la presència i l’assessorament de la sumiller Meritxell Falgueras, que cada setmana realitzarà una selecció representativa de vins destacats de cada do per a comentar els seus trets i característiques principals. A més, en totes les seves intervencions, Meritxell Falgueras realitzarà una introducció en la terminologia específica del món del vi per a fer-la més assequible a l’audiència. A més, es parlarà dels maridatges. A cada programa es maridarà un vi excel·lent de la do amb un plat elaborat per un restaurador prestigiós de la zona que es visitarà. La previsió de l’inici de l’emissió del programa està per determinar, però serà aproximadament cap a finals del mes de setembre, als vespres, amb una freqüència setmanal per La2 de TVE-Catalunya.