13/5/2013
Sumarroca presentarà avui dilluns al Gran Teatre del Liceu de Barcelona el seu ambiciós projecte La Vinya del Món, que suposa més de deu anys estudiant al voltant de 360 varietats de ceps de diferents països del món. Segons Sumarroca, “serà en un acte molt especial i exclusiu en el qual es podran degustar els vins sorgits d'aquesta iniciativa; així com posseir de primera mà les principals conclusions d'aquest estudi al qual ha donat suport l’Institut Català de la Vinya i el Vi i la Universitat Rovira i Virgili. El projecte La Vinya del Món és la realització d'una idea de Carles Sumarroca, nascuda del seu desig de contribuir de manera especial a l'estudi i desenvolupament de la vinya i portada a la pràctica a la finca que va adquirir el 1999, Marquès de Monistrol.
A continuació adjunto el corpus doctrinari del projecte La Vinya del Món explicat per Sumarroca:
Aquest estudi posseeix dues vessants principals:
Identificar l'ADN de les varietats per elaborar una base de dades genètiques i poder diferenciar-les entre si.
Microvinificar cadascuna de les varietats per seleccionar les de més potencial per a la producció de vins de qualitat.
Durant segles, l'ampelografia (ciència per a la identificació de les varietats de raïm) s'ha anat perfeccionant, però atesos els milers d'espècies, varietats i clons plantats per tot el món, segueix essent un sistema complex i poc precís. No obstant això, en l'actualitat l'ADN pot diferenciar cada varietat de manera inequívoca. Cada vitis té un ADN perfectament definit. A més, aquesta base de dades es pot compartir amb altres que s'estan elaborant a altres llocs del món en alguns instituts d'investigació. Així s'evitaran sinonímies perquè és molt probable que en la parcel·la experimental existeixin varietats iguals però amb un nom diferent, segons la regió de la qual procedeixin. Un exemple ben conegut és el de la varietat ull de llebre que, segons la regió on es conrea, canvia de nom, tot i ser probablement la mateixa varietat: ull de llebre a Catalunya, cencibel a La Manxa, tinta del país o tinto fino a la Ribera del Duero i tinta de toro a Toro.
A La Vinya del Món s'hi han plantat deu ceps de varietats procedents de 25 països. D'una
selecció inicial dels millors raïms de les varietats que van tenir millor adaptació a la climatologia i al sòl, s'han elaborat una sèrie de vins. Hi ha un total de 80 varietats: 40 blanques i 40 negres. A la planta pilot s'han realitzat microvinificacions en petits bidons d'acer inoxidable, intentant reproduir les condicions d'una planta de vinificació de mida real. Després de l'elaboració dels vins, es van embotellar i ara s'estan portant a terme rondes de tast amb experts del celler i assessors externs. Aquesta feina tindrà una durada de tres anys, després dels quals restaran només unes poques varietats finalistes que es plantaran més extensament, tot i que sempre de manera experimental, per vinificar-les a Bodegues Sumarroca.