9/5/2013
El Celler Modernista de Falset Marçà, d'estrena
Inaugurades les obres de restauració de l'edifici de la Cooperativa de Falset
Font: Varis
L'acumulació d'actes i feina durant la fira, va fer que passéssim per alt un dels fets més importants d'aquests dies a la comarca.
Dissabte passat es van inaugurar les obres de restauració del celler modernista de Falset, amb motiu de la Fira del Vi. Aquestes han consistit en la restauració de façanes i cobertes i la reparació de paviments de la Cooperativa Falset Marçà, pressupostades en 350.000 euros i finançades per l'obra social de La Caixa en virtut d'un conveni signat amb el Departament de Cultura de la Generalitat. Les obres es van inaugurar amb certa polèmica. Els responsables de la centenària cooperativa de la comarca del Priorat han reconegut el malestar per la poca implicació institucional i de la mateixa La Caixa en l’acte inaugural d’ahir, que va reunir poca gent. El seu malestar, però, no es va recollitr en la nota de premsa enviada amb les fotografies de la restauració. Tampoc s'han facilitat declaracions d'aquest acte inaugural. No obstant això, la Cooperativa Falset Marçà sí es mostra satisfeta amb el balanç dels actes del seu centenari.
S'ha realitzat una rehabilitació de la coberta, el terrat, la façana posterior i el dipòsit d'aigua i s'ha construït una nova escala mecànica.
Cal recordar que el Celler Cooperatiu està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional i és obra de l'arquitecte modernista Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. La intervenció ha permès recuperar el valor arquitectònic de l'emblemàtic edifici i al mateix temps ha dignificat els espais més afectats pel pas dels temps. L'edifici es va construir l'any 1917, tot i que els orígens de la Cooperativa són de 1912 a Marçà, motiu pel qual el 2012 es va celebrar el centenari. El programa de rehabilitació de cellers té per objectiu la recuperació de monuments catalans d'elevat interès patrimonial, arquitectònic i artístic, com l'edifici de Falset, considerat una de les anomenades "Catedrals del Vi". Al mateix temps, es ret homenatge al seu arquitecte, Cèsar Martinell.
Cèsar Martinell va néixer a Valls (Alt Camp) l’any 1888 i va morir a Barcelona el 1973. Arquitecte i historiador de l’art, va ser deixeble d’Antoni Gaudí. A més de les cooperatives vinícoles, en les quals va utilitzar arcs equilibrats d’obra vista, també va fer la farinera de Cervera i va realitzar obres de restauració a la seu d’Urgell, Poblet, la Seu Vella de Lleida o Sant Pere de Reus, entre d’altres.