9/5/2013
Aquest apunt és fruit de la reflexió, i la faig des del respecte que tinc per tota la gent que fa possible una fira que aquest any ha arribat a la seva majoria d'edat, convertint-se en un esdeveniment imprescindible per tots els amants del vi del nostre país, així com per molts visitants d'altres països.
Així, un cop acabada la Fira del Vi, i després de veure els bons resultats d'assistència d'aquesta edició, arriba el moment de reflexionar sobre el que fem bé, i el que no fem tant bé.
EN POSITIU:
Per començar, penso que la fira al carrer s'ha demostrat que és molt millor organitzada el poble que al castell, i d'això en donen fe els assistents i els cellers, i aquest punt va ser un dels encerts corregits d'alguna edició menys reeixida.
S'han oferit presentacions de llibres, exposicions, maridatges,.. Tot un ventall d'actes que demostren que el vi és quelcom més que una beguda, i es mostra tot el seu contingut cultural.
Molt bé per la DO Montsant, amb el seu taller de tast per mostrar la zonificació en la que estan treballant.
Molt bé l'organització en quant a aparcament, neteja, etc..
EN NEGATIU:

Per part de l'administració, ha brillat per la seva absència la presència del Excel·lentíssim Conseller d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, o en tot cas, el president de l'INCAVI.
Per altra banda, s'hauria de propiciar una major participació de cellers. En una comarca amb més de 140 cellers, n'han participat 63, segons dades de l'organització.
Però un dels majors problemes d'aquests fira és la concentració de tasts i presentacions que es trapitjen en horaris, i obliguen als amants, periodistes, sommeliers i bloguers a triar, sempre a contracor.
La DOQ Priorat no aprofita aquest amplificador per explicar-se i mostrar-se, com ho fa la DO Montsant.

Potser hauriem de plantejar solucions, i que això no sigui nomès una queixa. Doncs bé, així ho faré:
Per començar, jo proposaria fer-ho en dos caps de setmana.
Els tasts s'haurien de distribuir d'una manera organitzada, i aquí no parlo de les festes, que al cap i a la fi, com a aficionat al vi o professional, no interessen tant. Així, la Nit de les Garnatxes, el VideNit, i altres d'aquest tipus, en tractar-se d'un tema purament lúdic, es bo que es facin a manera que la gent hi vagi a gaudir.
El tema de copes, (ja sabeu la meva especial sensibilitat en aquest tema), en els tasts, s'hauria de cuidar una mica més.
De totes maneres, torno a dir que ens hem de felicitar tots plegats per la gran Fira de VI de Falset.