6/7/2013
La Secció de Viticultura i Enologia de la Institució Catalana d'Estudis Agraris i VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya endeguen conjuntament el “Grup de recerca de les varietats autòctones de la vinya de l’àrea dels països de parla i cultura catalana”.
Les dues institucions han signat un conveni de col·laboració per estudiar quines són les varietats típiques catalanes i difondre’n els coneixements. La presentació del Grup de recerca va tenir lloc el passat dimecres 12 de juny a l’auditori de VINSEUM.
Ambdues entitats,a través de la creació d’aquest grup, pretenen promoure la recerca del caràcter identificatiu del vi català i estudiar-ne les varietats autòctones o més utilitzades. També s’ha posat sobre la taula que un dels aspectes que caldrà debatre entre els experts serà el de decidir "què es considera una varietat autòctona i què no".
El “Grup” està obert a tots el professionals de tots els estaments que a títol personal i voluntariós hi vulguin participar tan activament , com amb recolzament o assessorament. Ha de ser un nou projecte integrador i engrescador de la societat civil que ajudi a potenciar els vins catalans. La iniciativa també pretén posar en comú els grups de recerca d'aquest àmbit que ja existeixen a Catalunya per obrir un fòrum de debat. Entre les activitats de difusió, es faran exposicions o publicacions per fer visibles els resultats dels estudis.
La creació d’aquest grup de recerca consolidarà i ampliarà el treball impulsat fins ara per la Secció de Viticultura de la ICEA,sobre varietats autòctones. Aquest treball ha generat nombroses activitats durant més de setze anys i com a conseqüència de les mateixes s’ha lograt recollir els seus resultats en diversos exemplars de Dossiers Agraris .
L’interès per les varietats autòctones de la vinya dintre de la ICEA ja ve de fa molts anys; així la jornada d’Agricultura de Prada, dintre de la UCE de l’any 1992 (22 d’agost), va tractar de “Evolució varietal en Viticultura resultats i perspectives” a la que varen participar diferents professionals del Principat, de la Catalunya Nord i el Professor Boubals de l’Escola Superior   Nacional d’Agricultura de Montpellier. Aleshores semblava que les varietats de procedència forana, com el Cabernet Sauvignon, el Merlot i Chardonais, entre altres, havien de substituir les nostres varietats cultivades durant segles a l’àrea del Països Catalans i aquest fenomen va agafar molta força especialment al Principat.

La posició de l’ICEA , filial del IEC, ha sigut la defensa del patrimoni català. Amb aquest objectiu s’han dut a terme des de la mateixa institució activitats sobre el Picapoll, el Trepat, la Malvasia de Sitges, les Garnatxes, les varietats de Mallorca, de la Catalunya Nord, el Xarel·lo, el Sumoll, el Torbato de l’Alguer...