29/10/2013
Verema 2013 per cava: Excel·lent en qualitat i quantitat
Cupatges
És insòlit que en la segona quinzena d’octubre encara algunes vinyes de parellades d’altura quedin per a collir, però és així i podria ser un dels indicadors importants de com s’ha desenvolupat la verema d’ enguany. Feia més de vint anys que no es donaven unes característiques com les d’aquest any. Com mana la tradició, eren les fires i festes de Sant Sadurní,  les que donaven el tret de sortida de la verema a inicis del mes de setembre, i la celebració de la setmana del Cava, cap al quinze d’octubre, la que la donava per a tancada. Just enguany, el gruix principal de la verema s’ha produït en aquest període de temps. La verema va començar amb un cert nerviosisme, a la varietat el chardonnay li havia costat madurar, i l’estat sanitari de la varietat macabeu es podria haver ressentit si el temps hagués canviat . Però no ha estat així, ja que en la verema d’ enguany tot ha sortir de cara, la millor manera per a començar una nova etapa plena d’il·lusions en tots els sentits. Tècnicament,  els graus han estat moderats, i el bon estat sanitari, una bona l’acidesa i el pH adequats  han permès  no haver de fer  cap modificació. El rendiment de la vinya ha estat d’un 10% més de collita en relació a la que vàrem tenir l’any 2011, ja que no seria comparable amb la del 2012, atès que aquesta fou extremadament curta, amb un 16% menys de la mitjana. Per  varietats,  la mitja ponderada del macabeu es quedarà en un 10%, les mitjanes del xarel·lo han estat de 10,5%, mentre que la del parellada es quedarà al voltant dels 9,5%. Pel que fa al chardonnay les mitjanes es quedaran al voltant d’un 10,5% i la del pinot noir rondant  l’ 11%. Podríem qualificar la verema 2013 de molt bona per l’elaboració de vins base per fer cava. Pronostiquem, una molt bona elaboració de caves joves i reserves, amb una immillorable potencial per als grans reserves. Antoni Olivé. Gerent de Marquès de Monistrol “Verema molt abundant i de molt bona qualitat. Hem tingut la sort de que el setembre (el mes de més feina per a la verema), la meteorologia ens ha acompanyat i ens ha permès obtenir raïms amb acideses amb uns nivells molt òptims per assegurar la qualitat dels vins”. Xavier Farré. Director Area de Viticultura. Grup Codorniu “Considero que enguany, la verema ha estat fantàstica tant en qualitat com en quantitat. Les acideses s’han mantingut en uns nivells molt òptims. La sanitat ha estat perfecta. Si bé hem tingut retards amb alguna varietat com el chardonnay, globalment estem davant d’una producció de molt bona qualitat”. Damià Deas. Gerent de Vilarnau “Aquest any, la verema, en termes generals, ha estat molt bona. La meteorologia ha estat un gran aliat. Amb l’estiu, amb unes temperatures altes i unes nits fresques, el raïm ha tornat al seu origen. Però per damunt de tot, aquest és l’any del Xarel•lo, amb una qualitat excel•lent que ens assegura la producció de Caves de gran qualitat”. Pere Llopart. Enòleg de Llopart “Enguany, la verema s’ha retardat d’uns 15 dies, per la qual cosa  les maduracions han estat més lentes del que és habitual. La producció molt per sobre en relació a la de l’any passat, mantenint-se dins la mitja dels darrers 3 anys. Les acideses s’han mantingut en general en uns nivells excel·lents i la sanitat ha estat molt bona”. Josep Jiménez. Responsable de Viticultura de Juvé y Camps “En termes de producció, la verema enguany ha estat clarament superior a la de l’any passat. La sanitat és excel·lent. Destacaria especialment algunes varietats, com per exemple, el xarel·lo, amb un molt bon equilibri grau-acidesa”.