15/6/2014
De les 35 varietats ancestrals localitzades per Torres, dues ja s’estan utilitzant i unes altres sis estan en fase d’experimentació pel seu gran interès enològic.
Bodegas Torres torna a introduir a la DO Penedès la primera varietat blanca autòctona d’aquesta regió vitivinícola, que ha aconseguit recuperar.  Després d’un llarg procés iniciat fa prop de 15 anys amb el descobriment d’un cep vell a la seva finca d’Aiguaviva, a la zona del Montmell, la família Torres aposta ara per aquesta varietat blanca pel seu gran potencial enològic, plantant-la de manera experimental, mitjançant la tècnica del reempelt, a Aiguaviva. 
Es tracta d’una varietat prefil·loxèrica desconeguda que pren el nom de Selma, en referència al poble abandonat del mateix nom situat al massís del Montmell, a poca distància de la població on va ser descoberta. Els seus vins presenten matisos vegetals i un punt especiats, sobre un fons de fruita d’arbre que recorda les pomes grogues. En boca, són llargs, amb nervi i bona acidesa. 
Segons Miguel Torres Maczassek, director general de Bodegas Torres: “estem molt entusiasmats amb aquest projecte ja que, per a nosaltres, suposa l’inici de la recuperació de les varietats blanques ancestrals catalanes. En aquests moments tenim dues varietats negres antigues, la garró i la querol, que ja utilitzem al nostre Grans Muralles. Selma és la primera varietat blanca que aconseguim recuperar”. I afegeix: “pensem que en tres anys, podrem tenir les primeres collites que ens permetran provar aquest vi a nivell comercial”. 
Selma es converteix així en un nou testimoni de la recuperació del patrimoni vitivinícola i preservació de la memòria històrica de Catalunya de la mà de Bodegas Torres, que està treballant actualment amb 35 varietats ancestrals desconegudes, de les quals 6 tenen un gran interès enològic, sense comptar les dues varietats que ja s’estan utilitzant. A més, algunes d’elles estan demostrant ser molt resistents a les altes temperatures i a la sequera, fet que les fa especialment interessants enfront del canvi climàtic. 
“El projecte de varietats ancestrals no estava pensat per buscar ceps amb els que fer front al canvi climàtic, però una de les nostres sorpreses va ser comprovar que alguns resistien bé la sequera i les altes temperatures, a més de produir vins molt ben estructurats”, assenyala Miguel Torres. “Sorprèn pensar que varietats que cultivaven els nostres avis podrien jugar un paper important en el futur”, conclou. 
Més de tres dècades recuperant varietats antigues
El primer pas va consistir en fer una crida als agricultors catalans a través de la premsa local i comarcal, perquè notifiquessin la troballa de vells ceps que no sabessin identificar. Les primeres trucades no van trigar a arribar i a mitjans dels’ 80, Torres va descobrir, a les terrasses del Garraf, un cep que més tard es va identificar com a garró. Dos anys més tard, es va descobrir una segona varietat a prop de Querol, que també es va incorporar a aquest vi de la Col·lecció de la Família Torres elaborat amb varietats catalanes a partir de l’anyada 2009. 
El procés consta de cinc fases. Un cop localitzats els ceps vells, un ampelògraf i l’anàlisi d’ADN permeten determinar si es tracta d’una varietat desconeguda. Amb la confirmació del descobriment, comença un lent i minuciós treball de laboratori per sanejar el cep i reproduir-lo mitjançant la tècnica in vitro, que pot durar uns quants anys. Després del seu pas pel viver, aquesta varietat serà plantada de manera experimental per estudiar-ne el comportament i valorar si té interès enològic mitjançant microvinificacions. 
Gràcies a aquest rigor i metodologia, Torres ha aconseguit recrear amb èxit varietats negres com la garró i la querol. Ara és el torn de la selma, la primera varietat blanca ancestral recuperada, que ha superat les cinc fases del procés i que ha tornat recentment a la zona on fou descoberta, al Penedès.