8/7/2014
Lluís Llach ambienta la segona novel·la a la Catalunya vinícola
Sala de botes de Vall Llach
La Catalunya vinícola i més en concret la comarca fictícia de l'Abadia -transmutació del Priorat-, conforma l'escenari de 'Les dones de La Principal' (Editorial Empúries en català i Seix Barral en castellà), la segona novel·la de Lluís Llach, que sortirà a la venda el proper 7 de febrer. Tres dones protagonitzen la novel·la, Maria Roderich, Maria Magí i Maria Costa, membres de tres generacions que, al llarg de gairebé un segle han regentat la Principal, el casal més assenyalat del poblet de Pous, al cor de la comarca vinatera de l'Abadia. Elles tres, àvia, mare i filla, han fet prosperar les vinyes, després del desastre de la fil·loxera, a través d'un seguit de transformacions que consoliden el negoci del vi. 
Però en la història de la Principal hi ha un punt fosc: l'assassinat d'un home que n'havia estat el capatàs, el 18 de juliol del 1936. Passada la guerra, un inspector de policia decidit a resoldre el cas emprèn una investigació que el portarà a descobrir els secrets de la família i una xarxa feta amb els nusos del temperament, la passió i el poder. L'Úrsula, la vella majordoma de la casa, i en Llorenç, el jove capatàs, seran molt més que simples testimonis d'aquell fet; amb ells es lliguen el passat i el futur de la història narrada en aquesta novel·la captivadora. 
Aquesta és la trama amb que Lluís Llach torna al camp de la literatura després de la primera incursió, el febrer del 2012, amb la publicació de ' Memòria d'uns ulls pintats ', una història de quatre amics -dos nois i dues noies- que creixien als anys 20 a la Barceloneta i que quedarien marcats per la Guerra Civil. 
'Les dones de la Principal' sortirà a la venda el 7 d'octubre