Cupatges acaba de publicar un dels seus interessants informes sobre aspectes del vi a Catalunya. En aquest cas, ha publicat un estudi sobre la eficàcia de les fires vist des del punt de vista dels cellers. Fires de vins n'hi ha de dos tipus, les fires dedicades als professionals i les dedicades al consumidor final. Respecte a les primeres
Sopbre les fires de mostres de Catalunya adreçades a professionals
Creus que n'hi ha masses: 16,3 %
Creus que en falten, n'hi ha massa poques? 37,2 %
Creus que hi ha les que hi ha d'haver? 46,5 %
Fires de mostres de vi a Catalunya adreçades al públic final?
Creus que n'hi ha masses? 48,8 %
Creus que en falten, n'hi ha massa poques? 9,3 %
Creus que hi ha les que hi ha d'haver? 41,9 %
Acostumeu a participar a alguna fira professional a Catalunya exposant els vostres productes? Sí: 74,4 %
Pel
que fa a les fires que generen més confiança, Alimentaria guanya amb
molta diferència, encara que també la Fira Vinum Nature (de recent
creació).
Com
a mostres per al públic final catalanes, els cellers responen de manera
molt diversa i no hi ha una fira guanyadora amb claredat. Vijazz, la
Mostra de Vins i Caves de Catalunya i Mercat de Mercats són les més
anomenades. També: La Candelera, Pals, Falset, Forum Gastronòmic...
Una desena de cellers es queixen que no tenen retorn en aquestes fires o bé que tenen un cost excessiu.
Preguntats
per si assisteixen a fires internacionals, tot i que el percentatge de
"si" baixa una mica respecte a les fires a Catalunya per públic final,
la percepció de confiança en aquestes és gairebé total.
Participeu en alguna fira internacional? Sí: 73,2 %
Preguntats
sobre quines, guanya Prowein (Alemanya) per golejada. De lluny la
segueixen Alimentaria i Fenavin. Millesime Bio, Vinisud i Vinexpo també
son anomenades però ni molt menys com a primeres opcions.
Tot
i que algun celler té la percepció que les fires adreçades al públic
final fetes a Catalunya no són massa bona eina de marketing per als
cellers, preguntats per aquestes de manera general, en un 74% les
aproven. Aquest % s'enfila fins al 90 quan parlem de fires
professionals.