26/10/2014
Replicar vinyes prehistòriques?
Si fa unes setmanes parlàvem, en aquest mateix quiosc, de les interessants troballes al jaciment arqueològic d'Avinyonet de Penedès, avui ens hem sorprès de la notícia publicada a La Vanguardia, que la URV pretén replicar les vinyes dels ibers a partir de l'ADN que extrauran de les llavors fossilitzades. Un projecte que creiem tant difícil com interessant.
llavors
Vi-Franc
En les properes setmanes s'intentaran replicar llavors de raïm i tècniques i mètodes dels ibers de l'Alt Penedès per elaborar vins amb valor afegit. Moltes d'aquestes llavors, mineralitzades o carbonitzades, han estat trobades a l'interior de sitges del jaciment ibèric de Font de la Canya d'Avinyonet del Penedès, un centre de mercaderies de l'antiguitat considerat pels arqueòlegs com l'origen de la vinya a Catalunya. El codirector del jaciment, Daniel López, creu que les llavors de vinyes van ser portades al Penedès pels fenicis durant el segle VII a. En col·laboració amb el Consell Comarcal de l'Alt Penedès i del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Penedès es té previst abordar entre finals d'aquest mes i octubre l'anàlisi genètica a la Facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, amb l'objectiu de replicar les prehistòriques vinyes. 
A partir de la fase d'època ibèrica (segles VI-II aC) augmenten els estris de ferro per al manteniment de la vinya, una base de premsa per fer vi, àmfores per al transport ... Durant aquesta fase té lloc la difusió i consolidació definitiva de la vitivinicultura al Penedès ia Catalunya. Des Enoturisme Penedès s'afirma que el jaciment va ser descobert casualment el 1997, i que els estudis "han evidenciat el paper d'aquest assentament com a bressol de la vitivinicultura al Penedès". 
Les nombroses restes de llavors de raïm carbonitzades, que han proporcionat els estudis arqueobotànics de les sitges i els nivells inferiors de la zona d'hàbitat de la primera edat del ferro a Font de la Canya, suggereixen una consolidació de l'explotació de la planta a finals de la primera fase de l'assentament. Les restes de llavors de raïm apareixen en el 60% de les sitges de la primera edat del ferro.