9/2/2015
12 motius saludables per beure vi
Cupatges

Els texts en cursiva són nostres. Ens hem acostumat a veure tants estudis que es contradiuen uns amb els altres, que quan sentim a dir alguna cosa sobre estudis respecte a algun aliment, la primera pregunta que molts ens fem es: i aquest estudi qui l'ha pagat? En aquest article, que dona la sensació de ser la píndola màgica que tot ho cura ens hem permès posar-hi un toc d'humor. Us convidem a dir-hi la vostra. Un estudi de la Universitat de Tufts a Boston (EUA) amb més de 2.400 participants conclou 12 motius saludables per beure vi segons la revista Muy Interesante. Enforteix els ossos Les dones que beuen vi tenen menys possibilitats de perdre massa òssia que les dones que no beuen, causa de l'efecte positiu sobre la densitat mineral òssia, tant en el cas del vi com de la cervesa. Redueix el risc cardíac 
Un estudi de la Universitat de Harvard (EUA.) Va determinar amb claredat que aquelles persones que consumeixen vi en dosis moderades tenen un 30% menys de probabilitats de patir un atac cardíac. Però més de patir un accident de cotxe. Antibacterià Tant el vi negre com el vi blanc tenen propietats antibacterianes. Així ho va demostrar l'estudi dut a terme per l'expert Martin E. Weisse de la West Virginia University (EUA), que mostra que el vi té la capacitat de reduir els bacteris dels aliments, protegint així al cos humà. Qui ha dit que eliminar els bacteris dels aliments és una protecció per al cos humà? Redueix el risc de patir ceguesa El vi negre pot aturar el creixement dels vasos sanguinis fora de control en l'ull (angiogènesi) que causa la ceguesa, segons un estudi d'un equip d'investigadors de l'Escola Universitària de Medicina de Washington a St. Louis (EUA) i publicat a la revista American Journal of Pathology. De nou és el resveratrol, el compost que es pot trobar al vi, el que protegeix la visió. Contra la depressió Un equip de científics format per diverses universitats espanyoles va concloure que beure vi pot reduir el risc de depressió. L'experiment es va realitzar amb 2,683 homes i 2,822 dones d'entre 55 i 80 anys durant un període de set anys. Van trobar que, en ambdós sexes, si bevien entre 6 o 7 gots de vi per setmana eren menys propensos a ser diagnosticats de depressió fins i tot tenint en compte els factors d'estil de vida. L'estudi diu a la setmana, no al dia, no us confongueu Disminueix el colesterol Diversos estudis han demostrat que una copa de vi negre al dia (en el blanc l'eficàcia és menor), disminueix la concentració de plaques a les artèries i augmenta els nivells de HDL o colesterol bo, la qual cosa millora la salut cardiovascular. El que no diu l'estudi, és que el vi augmenta els triglicèrids Protegeix contra cremades solars Els derivats del vi i del raïm poden ajudar a reduir els efectes nocius dels raigs UV (ultraviolada) segons un article de la Universitat de Barcelona i publicat a la revista The Journal of Agricultural Food and Chemistry. En l'estudi s'explica que els flavonoides del vi i el raïm inhibeixen la formació d'espècies reactives d'oxigen (ROS) que danyen les cèl·lules de la pell. Totalment d'acord, quedar-se a casa o a un bar prenent una copa d vi, redueix el risc de cremades Disminueix les possibilitats de càncer de còlon

Científics de la Universitat de Leicester (Regne Unit), van explicar en la 2a Conferència Científica Internacional sobre el resveratrol i la salut que, el consum moderat de vi negre de forma regular pot reduir la taxa de tumors intestinals en aproximadament un 50%. Ajuda a prevenir la demència Un equip de científics de la Universitat de Loyola Medical Center (EUA) va trobar que el consum moderat de vi negre pot reduir el risc de desenvolupar demència. En el seu estudi van analitzar les dades de treballs acadèmics sobre el vi negre des de 1977 fins a l'actualitat. Els estudis van mostrar un risc significativament menor de demència entre els bevedors regulars i moderats de vi negre en 14 països diferents. I és que el resveratrol redueix la viscositat de les plaquetes de la sang, el que ajuda a mantenir els vasos sanguinis oberts i flexibles (sense coàguls), el que al seu torn ajuda a mantenir un bon subministrament de sang al cervell. L'estudi va ser publicat a la revista The Journal of Neuropsychiatric Disease and Treatment. Caldrà fer vins enriquits en resveratrol, abans que ho facin les llets. Ric en minerals El vi aporta minerals com: liti (equilibrant el sistema nerviós), magnesi (redueix l'estrès), zinc (millora les defenses immunitàries), potassi i calci (equilibri iònic i elèctric). Retarda l'envelliment Consumir una copa de vi al dia ens ajuda a retardar el procés de l'envelliment per les seves propietats vasodilatadores que combaten algunes malalties originades per l'oxidació de les cèl·lules. També és recomanat per a la memòria. I hi ha qui veu per oblidar! Contra el càncer de pit Beure qualsevol tipus de beguda alcohòlica augmenta el risc de càncer de mama. No obstant això, el consum de vi negre té l'efecte contrari, segons va concloure un estudi del Cedars-Sinai Medical Center a Los Angeles (EUA) i que va recollir la revista Journal of Women's Health. El motiu és que els productes químics en la pell i llavors dels raïms vermelles redueixen els nivells d'estrogen i augmenten els nivells de testosterona en les dones premenopàusiques, el que es tradueix en un menor risc de desenvolupar càncer de mama. Parlant una mica més seriosament, el que queda clar d'aquests estudis, és que el vi, molt especialment el vi negre, conté productes que compensen sobrerament els efectes nocius de l'alcohol, sempre que es prengui en moderació i que per tant, beure vi amb els menjars, com s'ha fet des de sempre als països mediterranis, és un costum saludable. Si bé l'alcoholisme és un problema greu, la dimonització del consum del vi que s'ha fet a casa nostra i a d'altres països per part de certs col·lectius, no té cap sentit si no s'explica en un context ben definit. Recordem que a alguns països, la publicitat d'alcohols i per tant de vi, és prohibida, fins i tot a nivell d'esponsorització esportiva, mentre es permet l'esponsorització a productes tant nefasts per la salut com el Red Bull. Viure per veure.