16/9/2015
Hi ha molts cellers que treballen des de diferents fronts per tal de col·laborar en una producció més sostenible. Quan ho fa una empresa gran, la notícia ens il·lusiona més, donat el major impacte que significa.
Cellers Torres estén el seu compromís de reducció de les emissions de CO2 a tota la cadena de subministrament. Després de diversos anys col·laborant estretament amb els proveïdors de raïm per ajudar-los a minimitzar el seu impacte ambiental, la companyia vitivinícola centra ara l’atenció en els proveïdors de material auxiliar, amb els que treballarà de manera conjunta en el disseny de plans específics de reducció de la petjada de carboni per aconseguir el seu objectiu de cara el 2020: emetre un 30% menys de gasos d’efecte hivernacle, per ampolla, respecte el 2008.
En una reunió mantinguda recentment al Penedès, el president dels Cellers Torres, Miguel A. Torres, ha demanat als seus principals proveïdores de vidre, cartó, paper, suro, alumini i destil·lat que auditin la seva petjada de carboni i estableixin un pla d’inversió per implementar mesures que millorin l’eficiència en els seus processos i el desenvolupament de propostes d’ecodisseny, com per exemple ampolles més lleugeres o embalatges amb menor impacte ambiental.
Cellers Torres ha reduït, des del 2008, la seva petjada de carboni en un 10% en tot el seu abast, és a dir, tenint en compte les emissions de la pròpia activitat (abast 1), les emissions indirectes per electricitat (abast 2) i les emissions d’abast 3, que són les traspassades pels proveïdors de matèria prima i material auxiliar (aigües amunt) i la distribució (aigües avall). Si es contemplen únicament les emissions pròpies i indirectes, la reducció arriba al 38%, com a resultat del programa ambiental Torres & Earth, que acumula una inversió de 10 milions d’euros des del 2008 en la implementació de mesures i actuacions focalitzades principalment en l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables.
Segons Miguel A. Torres: “Les emissions d’abast 3 suposen més del 80% de la nostra petjada de carboni. Ja estem treballant amb els viticultors i elaboradors, però també necessitem la implicació dels proveïdors de material auxiliar, especialment d’envàs i embalatge”.
Reconeixements a proveïdors
Per incentivar els proveïdors, Cellers Torres ha anunciat l’entrega de reconeixements anuals, per part d’una comissió independent, a aquelles empreses que demostrin la major reducció de la petjada de carboni; la millor proposta d’ecodisseny pel seu potencial de reducció de CO2; i la millor inversió en tecnologia puntera per reduir emissions. 
La vinya i el canvi climàtic
Segons Miguel A. Torres, “el canvi climàtic és la amenaça més gran a la que s’enfronta avui la indústria del vi en general, i la viticultura en particular, ja que la vinya és una planta extremadament sensible als canvis de temperatura. Amb  el vi, la qualitat canviarà i això és preocupant”.
Torres s’està adaptant al nou escenari mitjançant tècniques vitícoles que permetin endarrerir la maduració de raïm, la recuperació de varietats ancestrals o la compra de terrenys a major altitud i latitud, en busca de climes més freds.