5/12/2015
Foto Ruth TroyanoRuth Troyano
Viatjar a França per aquestes dates és una oportunitat única per viure la festa del Beaujolais Noveau. Bars i restaurants anuncien l’arribada del primer vi de l’any amb cartells de disseny atractiu i celebracions sovint amb acompanyament musical. Des de Catalunya els amants del vi (ad)mirem França amb certa enveja. Perquè ens agradaria que també aquí, el vi novell fos una festassa que abracés tot el territori català, un acte cultural més a les portes de l’hivern.
Cellers com l’Agrícola de Bot ho reclamen. Jaume Martí, el seu director de màrqueting, afirma: "Com a productors de vi novell ens agradaria tenir una campanya de promoció transversal i genèrica a nivell de Catalunya. Que encara no hi hagi interprofessional del vi català és un dèficit claríssim i potser haurem de trobar fórmules alternatives que ens permetin treballar el mercat". El Novell de Bot -monovarietal de garnatxa negra– ha arribat al mercat tan sols 48 dies després de la verema, per Sant Martí. 
El Celler Masroig ha celebrat la sisena edició de la Festa del Vi Novell. "Per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi", mana la tradició. L’atractiu de la festa està en l’espinjolada de la bóta d’on raja el vi novell i el pregó. 
Aquest any el Celler Carles Andreu de Pira s’ha atrevit també amb un beaujolais de trepat, la varietat autòctona de la DO Conca de Barberà. Un vi lleuger, afruitat, llaminer "que ens apropa a la vinya d’on va sortir a principis d’octubre".
Quantes més iniciatives despertin a Catalunya més quatllarà la idea de crear un beaujolais noveau català. Estic convençuda que l’adaptació de la campanya aquí superarà en qualitat i relat la francesa. El barri de la Rivera de Barcelona presentava fa uns dies els vins de la nova collita de Ca N’Estruc, Albert i Noya, Castell del Remei, Cérvoles, Espelt, Gramona, Josep Foraster, La Vinyeta, l’Olivera, Llopart, Raventós i Blanc, Sumarroca, Torelló, Viladellops, Vins de Terrer... I si els llistem tots i ho celebrem? Ens manca actitud i voluntat.