Es pot demostrar que els vins orgànics (biodinàmics) són millors que els vins no orgànics?

29/1/2016
La Associació Americana d'Economistes del Vi (AAWE) ha publicat un document de treball molt interessant (encara que escrit pels científics amb totes les precaucions habituals, ja que aquests papers de treball de l'AAWE no han passat pel filtre de la revisió per parells científics).
Els autors, de la Universitat de Califòrnia i Kedge Business School a Bordeus, han publicat l'informe recentment. Les de tast produïts per tres revistes anglosaxones (Wine Advocate, Wine Spectator i Wine Enthusiast) van ser compilades per avaluar la qualitat dels vins de Califòrnia, 74,148 productes entre 1998 i 2009 . Les notes d'aquests vins es comparen amb les associacions de dades que certifiquen si e vi és orgànic o biodinàmic per tal d'establir una possible correlació estadística si el vi està certificada (Califòrnia Certified Organic Farmers i Demeter).
La conclusió dels autors és clara: la certificació orgànica té un efecte estadísticament significatiu sobre la qualitat dels vins, és a dir, es realitza la valoració dels experts! Això soscava la sensació més aviat difusa a través de l'Atlàntic i dins de França, que els vins orgànics són de menor qualitat. En canvi, dos terços de les granges orgàniques certificades de Califòrnia no posen el logotip en l'etiqueta.
Lògicament, la pregunta plantejada pel lector atent és la següent: si els vins orgànics certificats són millors, per què aquesta mania de no etiquetar aquest tipus de vi? Els autors suggereixen diverses raons, entre elles la que estableix que els experts no representen el tastador mitjà, el famós "home del carrer ''.
Els experts serien més oberts a la innovació i més sensibles als arguments dels productors que coneixen millor. El futur del vi ecològic sembla brillant si els científics suggereixen que la qualitat mitjana d'aquest tipus de vi és millor.