Objectes i mobles espectaculars: reutilitzar les ampolles de vi

25/1/2016
Sigrid Guillem
Què fer amb l'ampolla de vidre una vegada hem begut el vi?
Objectes creatius a partir d’ampolles de vidre: porta espelmes, làmpades, testos i gerros de diferents formes, mides i colors... Són totes creacions curioses, enginyoses i d'ús pràctic o decoratiu. I Internet en va ple. Ens atrevim a dir que hi ha una tendència que beu de diferents àmbits: la creativitat, l'artesania, la decoració eco i un major grau de compromís social amb el medi ambient i l'ecologia; consum responsable, estalvi i funcionalitat... 
Hi ha també empreses que comercialitzen objectes de disseny a partir del reciclatge d'ampolles de vidre. 
Penja robes de l'empresa catalana de disseny Lucirmas. 
Copes i gots d'ampolles reciclades de la col·leció "Wineries" de Sanserif Creatius 
Com tallar una ampolla de vidre?
És més senzill del que sembla: un canvi de temperatura brusc (dilatació – contracció) farà que les molècules del vidre hi provoquin un tall net. A continuació us ensenyem com.
1. Marquem les línies de tall amb l’ajuda d’una talla-vidres.
2. Apliquem calor sobre la zona marcada amb l’ajuda d’una espelma. Agafem l’ampolla pels seus extrems i la fem girar sobre la flama de manera que tot el seu perímetre s’escalfi uniformement. Amb uns minuts n’hi ha prou.
3. Apliquem fred sobre l’àrea marcada i escalfada. El refredament ha de ser ràpid per provocar un canvi sobtat en la temperatura i en l’estructura del vidre. Ho podem fer introduint l’ampolla en un cubell que haurem omplert prèviament amb aigua i gel. L’ampolla es partirà en dos.

4. Polirem la zona tallada amb un paper de polir de gra fi, intentant mantenir sempre un angle perpendicular a l’aresta per obtenir un millor acabat.
Idees que podeu posar en pràctica 
Jardineria i decoració. Un original test amb una meitat de l'ampolla a manera de dipòsit de l'aigua sobrant que alhora actua de rec automàtic.
Testos
D'exterior
Gerros
Punts de llum i làmpades:
Torxes 
Una mateixa ampolla, aplicacions diferents a la llar:
Llums de sostre
Làmpades
Llums de peu:
Objectes de decoració:
Marcs de fotos 
Canelobres
Porta espelmes
Porta espelmes creatius
Escultures: Ampolles pintades
Escultures: ampolles customitzades
Personalitzades
Estris de cuina
Gots
Recipients
Safates
Mobiliari
Prestatgeries
Taules