23/12/2012
Els estats decidiran qui i com pot plantar noves vinyes a Europa
uvasEl ministre d’agricultura, Miguel Arias Cañete, considera “un bon pas” les conclusions del grup d’experts creat per Brussel·les enguany per a estudiar la situació del sector.
Per al ministre, les conclusions “constitueixen una base sòlida per a continuar treballant”, ja que “permeten als governs seguir molt de prop l’evolució dels mercats i tenir un control de les plantacions que eviti uns increments de producció desaforats que provoquin enfonsaments de preus i unes caigudes de renda molt potents per als productors”.
Arias Cañete va assenyalar a més que Espanya seguirà “amb molta atenció els desplegaments normatius” derivats dels treballs del grup i va indicar que ara la CE haurà de presentar una proposta normativa, perquè, en cas contrari, en 2015 desapareixerien els drets de plantació, llevat que s’hagués recorregut a la seva pròrroga fins a 2018.
Els canvis implicaran a més una modificació de l’Organització Comuna de Mercat del vi, que “veurem quan la presenta la CE i en quins termes”.
A pesar que els Vint-i-set es van comprometre en 2008 a eliminar els drets de plantació del vi a partir de 2016, l’oposició de quinze països (inclosos Espanya, França, Alemanya i Itàlia) a aquesta mesura va portar a Brussel·les a estudiar un sistema alternatiu per a mantenir els drets de plantació de vinya més enllà de 2015, però d’una manera més flexible.
La conclusions del grup d’alt nivell plantegen la creació d’un règim d’autoritzacions, en la concessió de la qual jugarien un important paper els Consells Reguladors.