5/11/2014
Partícules d'or ens informen de l'evolució de l'astringència en un vi
Acenologia
Joana Guerreiro
Joana Guerreiro,  de l'equip investigador
Investigadors del Centre Interdisciplinari de Nanociència (iNANO) a la Universitat d'Aarhus (Dinamarca) han desenvolupat un nanosensor que pot imitar l'eclosió de sabors que es dóna a la boca quan es beu vi.
El sensor nanotecnològic determina com s'experimenta l'astringència del vi, qualitat que es percep especialment en tastar vi negre, i que ve causada especialment pels tanins. El sensor, al qual han anomenat mini-boca (mini-mouth), utilitza proteïnes salivals per mesurar la sensació que es produeix a la boca en beure vi.
Els investigadors estudien com canvien les proteïnes en la interacció amb el vi, i l'utilitzen per descriure el seu efecte. El nanosensor (consistent en una petita placa recoberta amb partícules d'or a nanoescala) té un gran potencial no només en l'elaboració del vi, sinó també en aplicacions mèdiques, ja que mesura la quantitat de proteïnes i molècules en boca tant a l'ingerir vi, com altres substàncies. Això representa un avenç molt important en la investigació sensorial ja que incrementa el coneixement del concepte d'astringència.