14/3/2015
Vadevi
El Museu de Badalona obre les portes a l’enoturisme
Aquesta segona setmana de febrer, el Museu de Badalona va preparar una visita temàtica de patrimoni i cultura del vi per demostrar a una vintena de professionals de l'enoturisme de la DO Alella el potencial d’aquests equipaments històrics. A la visita van assistir-hi representants dels cellers, del Consorci DO Alella, del Consell Regulador, d’agències de viatges i de prescriptors d'enoturisme. Ha estat la primera visita especialitzada en aquest tema vitivinícola i es pretén crear una xarxa de recursos de la regió per donar valor afegit i diferencial per a les propostes enoturístiques de tots els agents. Negotiators i cicerones al segle XXI 
El procés de producció del vi està molt ben documentat al Museu de Badalona (Baetulo) al segle I, que compta amb més de 3.400 m2 de jaciment arqueològic de la ciutat romana a més dels altres jaciments propers que també tenien una producció vitivinícola important. Baetulo va prosperar en aquells temps pel cultiu de la vinya i l’exportació dels seus vins a través dels negotiators, i consolidant-se com una de les bases econòmiques més fortes de la mediterrània. Per preservar la història i la cultura del vi i promocionar la DO Alella, el Museu de Badalona i els ajuntaments de les ciutats, aposten per fer de cicerones d’aquests equipaments recuperats, realitzar visites temàtiques i esdeveniments que complementin l’oferta d’activitats per a l’enoturisme. L’equip del Museu compta amb un especialista que fa més de 40 anys que estudia l’economia del vi i les seves conseqüències a la zona, i està planificant les visites entorn dels diferents espais per recrear i explicar el procés de producció i comerç del vi, des de la vinya a la taula en època romana.  Restes romàniques de la ciutat de Baetulo, Museu de Badalona.  La xarxa de recursos del patrimoni vitivinícola
Barcelona i la Costa del Maresme és rica en història i patrimoni, des de l’època ibèrica ha produït vins que ja van ser afamats en tot l’Imperi Romà i a la Gàl·lia. En pocs quilòmetres, els agents enoturístics poden guiar les visites per la “Cella Vinaria” de Teià (centre de producció vitivinícola documentat entre els segles I aC i el V dC) on es conserven vestigis de les sales de premsat (torcularia), dels dipòsits de most (laci) i de tines de ceràmica per a la fermentació i l’envelliment del vi (dolia defossa), pels forns de La Fornaca (de Vilassar de Dalt) que té tres forns circulars que formaven part d’una terrisseria dedicada a la producció ceràmica de gran format: material de construcció i dòlies (recipients ceràmics de grans dimensions que s’utilitzaven per transportar el vi).