15/1/2016
La superfície que ocupa la vinya mediterrani (incloent-hi els Balcans) és de 4,2 milions d'hectàrees. És a dir, el 53% de la superfície mundial. França ocupa la primera posició entre els productors mundials de vi, seguit per Itàlia i Espanya. Portugal, en el 11è lloc, i Grècia, al 14è, tanquen la llista d'integrants en el rànquing mundial de productors vinícoles.
foto
La superfície de la vinya mundial ocupa 7,4 milions d'hectàrees i produeix 271 milions d'hectolitres. A Europa, 3,5 milions d'hectàrees es dediquen al vi. El 2013 es van consumir 239 milions d'hectolitres de vi (54% vi negre, el 29% vi blanc, 9% vi rosat i 8% vi escumós). Estats Units, França i Itàlia van ser els majors consumidors amb 29,1, 28,1 i 22 milions d'hectolitres respectivament.
Segons Jean-Pierre Van Ruyskenvelde, director general de l'Institut Francès de la Vinya i el Vi (IFV), "els mercats de producció romanen bastant ben orientats en la majoria de les regions, conseqüència de les successives collites limitades, proveïdes amb poques reserves" . Per Van Ruyskenvelde, "el vi rosat i els escumants continuen la seva progressió".
"Una dinàmica d'inversions a la vinya i els cellers és una cosa de vital importància", afirma el director de IFV. "El sector vinya-vi s'enfronta a desafiaments crucials entre els quals es troba la recerca de competitivitat a la vinya i una adaptació, cada vegada més gran als cellers, de la qualitat dels vins".
fotoPer això, el desenvolupament sostenible és un eix imprescindible per mantenir l'estabilitat del sector. "Amb el pla Ecophyto 2, els poders públics van a reforçar les condicions d'ús dels productes fitosanitaris. La suspensió de la venda de certs productes i la recerca de solucions de substitució per a la protecció de la vinya, especialment per mitjà del biocontrol, són plenament actuals ".
La conservació del sòl és també un tema important. 
D'altra banda, "la reducció de matèries primeres i energia en enologia gràcies a la utilització de noves tecnologies, especialment membranoses, és també un objectiu en l'elaboració dels vins. Un maneig cada vegada més gran de la temperatura de les diferents fases de vinificació i de la criança dels vins integra la la varietat d'eines de l'enologia de precisió ".